Tíz hasznos tipp amit érdemes figyelembe venned fagyasztás előtt!
1) Hűtsd le az ételeket, mielőtt a fagyasztóba tennéd őket!
Amikor az étel még forró vagy langyos és úgy teszed be a hűtőbe, akkor növelni fogod a fagyasztódban lévő hőmérsékletet, valamint a már fagyott ételek elkezdenek felolvadni.
2) Csak hőkezelés után fagyassz újra!
Az étel felolvasztásakor a baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak és az újrafagyasztást akár túl is élhetik, ezért nagyon fontos az előzetes hőkezelés az esetleges másodszori lefagyasztás előtt, azaz főzd elő az élelmiszereket.
3) Használd ki a fagyasztód teljes kapacitását!
Sokkal gazdaságosabb, ha tele van a fagyasztód és nincsen benne légüres tér, ahol csak a hideg levegő cirkulál. A réseket, lukakat nyugodtan tömd ki néhány szelet kenyérrel. A kenyér vészesetben mindig jól jön, fagyott állapotban is bele tudod tenni a pirítósütőbe és hidd el, pont olyan lesz, mintha frissen vetted volna.
4) Figyelj a csomagolásra!
Mindig figyelj arra, hogy az élelmiszerek megfelelően be legyenek csomagolva. Higiéniai szempontból is fontos, valamint megfelelő csomagolással a fagyasztód sem veszi fel az élelmiszerek jellegzetes illatát. Gondolj csak a medvehagymára…
5) Adagokban gondolkozz!
Amikor lefagyasztod az élelmiszereket, mindig gondolj rá, hogy egyszerre mekkora adagra lesz majd szükséged. Egy háromtagú család esetén nem célszerű egy nyolcadagos pörköltet egyben lefagyasztani. Valószínűleg a harmadik pörköltes nap után, a család már nem enné meg szívesen, az étel egy része pedig a kukában végezné.
6) Csak a friss ételeket fagyaszd le!
A több napos ételmaradékot ne fagyaszd le, csak azért, hogy ne kelljen kidobni! A fagyasztás lényege, hogy hosszútávon a legjobb minőségben tároljuk az élelmiszereket, ami a több napos hűtőben tárolt ételekre már nem jellemző.
7) Kétségeid vannak? Inkább dobd ki!
Sokan úgy gondolják, hogy fagyasztás során elpusztulnak a baktériumok, azonban ez egyáltalán nem igaz! Fontos, hogy meggyőződj az alapanyagok frissességéről, mielőtt a fagyasztóba tennéd őket.
8) Címkézz!
Nagyon nehéz megjegyezni, hogy időről időre mit is tettünk a fagyasztónkba, különösen akkor mikor már fagyott állapotban próbáljuk megkülönböztetni az ételeket. Javaslom, hogy mindig címkézd az ételeket, például használhatsz kék jelölőt a nyers ételekhez, pirosat a főttekhez és nyugodtan rövidíts. Végül pedig a fagyasztás dátumát se felejtsd el! Ezzel a módszerrel garantáltan tudni fogod, hogy mi lapul a fagyasztódban.
9) Olvaszd le a fagyasztódat!
Bizonyos időközönként, mikor azt látod, hogy nagyon jeges a fagyasztód, akkor mindenképp olvaszd le. A jeges fagyasztó egyáltalán nem hatékony! A fagyott élelmiszerek kibírják azt a néhány órát, ameddig megtisztítod a fagyasztódat a fölösleges jégdaraboktól.
10) Ne ess pánikba!
Amikor áramszünetet észlelsz vagy egyszerűen kikapcsol a fagyasztód, ne ess pánikba! A fagyott ételek körülbelül még 24 órán át ugyanabban az állapotban lesznek, amennyiben nem nyitogatod feleslegesen a fagyasztód ajtaját. 24 óra pedig valószínűleg elegendő lesz a felmerült probléma megoldására.
FAGYASZTÓBARÁT ÉLELMISZEREK
- Vaj – Három hónapig fagyasztható!
- Reszelt sajt – Négy hónapig fagyasztható és azonnal felhasználható!
- Kenyér – Három hónapig fagyasztható a legtöbb kenyérfajta. A szeletelt kenyér fagyasztott állapotban azonnal pirítható.
- Tej – Egy hónapig fagyasztható! A hűtőszekrényben rövid időn belül felolvad és alapos felrázás után fogyasztható.
- Nyers tészta – Hat hónapig fagyasztható és mindösszesen 1 óra alatt olvad fel.
NE FAGYASZD LE
- Nyers tojás – A tojáshéj fagyasztás során megduzzad és szétreped.
- Magas víztartalmú zöldségek – Kiolvasztás után nagyon rossz állagúak lesznek, ilyen például a saláta, az uborka és a retek.
- Sima joghurt – Az alacsony zsírtartalmú joghurtok, krémsajtok, túrók vizesek lesznek felolvasztás után.