KÉSZÍTS GASZTROAJÁNDÉKOT KARÁCSONYRA
Készültem néhány ehető ajándékötlettel, amit még mindig nem késő elkészíteni, ha szeretnéd meglepni hasukat kedvelő szeretteidet. Az egyedi és saját kezűleg készített ajándékoknak nagy sikere van a rokonok és a barátok körében is, hiszen tudják, hogy időt és energiát szántál rájuk. A legnagyobb öröm, hogy átadás után már meg is kóstolhatják! Idén próbáld ki Te is! 🙂
1. TÉLI PESTO
- 100 gr héj nélküli tökmag
- 50 gr sajt, lehet vegyesen többféle
- 60 ml tökmagolaj
- 60 ml extraszűz olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fokhagyma gerezd
- só ízlés szerint
Forrósítsd fel a serpenyőt és pirítsd le a tökmagot, addig, míg pattogni kezd. A sajtot reszeld le, a fokhagymát pucold meg és vágd vékony szeletekre. A petrezselymet aprítsd fel és a só kivételével az összes hozzávalót botmixer segítségével pürésítsd le. Sózd meg a pestót és végül töltsd szép dekorüvegekbe.
INFO: Tartósítani úgy tudod, hogy miután beletöltöd az üvegbe a pestót, olívaolajat csurgatsz a tetejére és ezt követően zárod le.
2. FORRÓ ALMÁSPITE ITAL
- 30 gr vaníliapuding
- 2 csésze almaszósz
- 5 csésze tej
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- tejszínhab, ha szeretnél a tetejére
INFO: A házilag készített almaszószhoz 5 db közepes méretű almára van szükséged. Meghámozás után reszeld le a sajtreszelőn, majd pürésítsd le turmixgéppel, így kapsz almaszósz jellegű pépes állagot.
A forró almáspite ital hozzávalóit egy nagy lábosban alacsony hőfokokon melegítsd össze, amíg ihatóan meleg lesz, majd töltsd nagyobb csatos üvegekbe. A karácsonyfa alatt nagyon mutatós lesz.
3. NARANCSOS TESTRADÍR
- 300 gr nádcukor
- 200 gr extraszűz olívaolaj
- 1 db bio narancs
A cukrot és az olívaolajat keverd el a narancs lereszelt héjával. A narancs frissen facsart levéből is adj hozzá egy kicsit, majd mindezt alaposan keverd össze és már csomagolhatod is.
4. MOGYORÓVAJAS GRANOLA
- 80 gr méz
- 80 gr mogyoróvaj
- 170 gr nagy szemű zabpehely
- 1 teáskanál fahéj
A sütőt melegítsd elő 165 fokra légkeveréses módon. Olvaszd fel a mogyoróvajat a mézzel egy lábasban, majd keverd bele a zabpelyhet és a fahéjat. Az elkészült masszát terítsd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 10-15 percig. Félidőnél kicsit keverj bele, nehogy valamelyik széle megpiruljon. A sütőből kivéve hagyd kihűlni és már töltheted is a csatos üvegekbe.
5. CSALÁDI KUGLÓF RECEPTEM
- 350 g vaj vagy margarin
- 350 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 tojás
- 600 g liszt
- 1 ½ sütőpor
TIPP: Ha csokis tésztát szeretnél, akkor a 600 gr liszt helyett, csak 500 gr liszt és 100 gr kakaóport mérj ki.
Egy nagy tálban a vajat vagy a margarint keverd a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd egyesével keverd bele a tojásokat. Egy másik edénybe mérd ki a lisztet és a sütőport, jól keverd össze, majd óvatosan szitáld bele a tésztába. Ízlés szerint keverhetsz bele mogyorót, diót, almát, csokit… stb.
Csokis-mogyorós esetén az arányok 100 g keserű csoki és 200 g aprított mogyoró. Almás-diós esetén 2 db alma lereszelve és 200 g aprított dió. Fontos, hogy a kiegészítés ne haladja meg 300-400 grammot, mert sütésnél kifut a kuglófunk a formából!
180°C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel a középső rácson süsd kb. 60 percig. Ha kivetted a sütőből és kihűlt a formában a tészta, akkor csomagolás előtt szórd meg a tetejét porcukorral.
Örömteli sütögetést és készülődést kívánok! 🙂