5 ehető ajándék karácsonyra

5 ehető ajándék karácsonyra

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

KÉSZÍTS GASZTROAJÁNDÉKOT KARÁCSONYRA

Készültem néhány ehető ajándékötlettel, amit még mindig nem késő elkészíteni, ha szeretnéd meglepni hasukat kedvelő szeretteidet. Az egyedi és saját kezűleg készített ajándékoknak nagy sikere van a rokonok és a barátok körében is, hiszen tudják, hogy időt és energiát szántál rájuk. A legnagyobb öröm, hogy átadás után már meg is kóstolhatják! Idén próbáld ki Te is! 🙂

1. TÉLI PESTO

  • 100 gr héj nélküli tökmag
  • 50 gr sajt, lehet vegyesen többféle
  • 60 ml tökmagolaj
  • 60 ml extraszűz olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fokhagyma gerezd
  • só ízlés szerint

Forrósítsd fel a serpenyőt és pirítsd le a tökmagot, addig, míg pattogni kezd. A sajtot reszeld le, a fokhagymát pucold meg és vágd vékony szeletekre. A petrezselymet aprítsd fel és a só kivételével az összes hozzávalót botmixer segítségével pürésítsd le. Sózd meg a pestót és végül töltsd szép dekorüvegekbe.

INFO: Tartósítani úgy tudod, hogy miután beletöltöd az üvegbe a pestót, olívaolajat csurgatsz a tetejére és ezt követően zárod le.

2. FORRÓ ALMÁSPITE ITAL

  • 30 gr vaníliapuding
  • 2 csésze almaszósz
  • 5 csésze tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • tejszínhab, ha szeretnél a tetejére

INFO: A házilag készített almaszószhoz 5 db közepes méretű almára van szükséged. Meghámozás után reszeld le a sajtreszelőn, majd pürésítsd le turmixgéppel, így kapsz almaszósz jellegű pépes állagot.

A forró almáspite ital hozzávalóit egy nagy lábosban alacsony hőfokokon melegítsd össze, amíg ihatóan meleg lesz, majd töltsd nagyobb csatos üvegekbe. A karácsonyfa alatt nagyon mutatós lesz.

3. NARANCSOS TESTRADÍR

  • 300 gr nádcukor
  • 200 gr extraszűz olívaolaj
  • 1 db bio narancs

A cukrot és az olívaolajat keverd el a narancs lereszelt héjával. A narancs frissen facsart levéből is adj hozzá egy kicsit, majd mindezt alaposan keverd össze és már csomagolhatod is.

4. MOGYORÓVAJAS GRANOLA

  • 80 gr méz
  • 80 gr mogyoróvaj
  • 170 gr nagy szemű zabpehely
  • 1 teáskanál fahéj

A sütőt melegítsd elő 165 fokra légkeveréses módon. Olvaszd fel a mogyoróvajat a mézzel egy lábasban, majd keverd bele a zabpelyhet és a fahéjat. Az elkészült masszát terítsd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 10-15 percig. Félidőnél kicsit keverj bele, nehogy valamelyik széle megpiruljon. A sütőből kivéve hagyd kihűlni és már töltheted is a csatos üvegekbe.

5. CSALÁDI KUGLÓF RECEPTEM

  • 350 g vaj vagy margarin
  • 350 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • 600 g liszt
  • 1 ½ sütőpor

TIPP: Ha csokis tésztát szeretnél, akkor a 600 gr liszt helyett, csak 500 gr liszt és 100 gr kakaóport mérj ki.

Egy nagy tálban a vajat vagy a margarint keverd a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd egyesével keverd bele a tojásokat. Egy másik edénybe mérd ki a lisztet és a sütőport, jól keverd össze, majd óvatosan szitáld bele a tésztába. Ízlés szerint keverhetsz bele mogyorót, diót, almát, csokit… stb.

Csokis-mogyorós esetén az arányok 100 g keserű csoki és 200 g aprított mogyoró. Almás-diós esetén 2 db alma lereszelve és 200 g aprított dió. Fontos, hogy a kiegészítés ne haladja meg 300-400 grammot, mert sütésnél kifut a kuglófunk a formából!

180°C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel a középső rácson süsd kb. 60 percig. Ha kivetted a sütőből és kihűlt a formában a tészta, akkor csomagolás előtt szórd meg a tetejét porcukorral.

Örömteli sütögetést és készülődést kívánok! 🙂

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft