Lágy citromos túrótorta receptem
Szilveszterkor már nem kívántuk a nagyon édes, csokoládés süteményeket, sőt… jóformán semmit! 🙂 Ettől függetlenül a síelős társaságban mindig akad valaki, akinek nem sikerül elegendő süteménnyel teletömnie magát a karácsonyi időszakban, így bizakodva mindig felteszi a célzó kérdést: Sütemény azért lesz, ugye?
Ilyenkor nincs mit tenni, sütni kell! így született meg ez a nagyon egyszerű, lágy túrós sütemény, amit végül mindenki megkóstolt, még az is, aki az aktuális évben már nem akart többet enni! 🙂
Hozzávalók:
Tésztához:- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 50 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csapott evőkanál zselatinpor (Express Zselatin Fix)
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra légkeveréses üzemmódon majd a tészta hozzávalóit készítsük elő. Ameddig sül a tészta addig lesz időnk a krém elkészítésére!
Három külön tálra lesz szükségünk, egy a lisztnek, egy a tojások sárgájának (ez legyen a legnagyobb tál) egy pedig a fehérjének. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, a fehérjéből kemény habot készítünk, majd a harmadik tálban alaposan összedolgozzuk a lisztet és a sütőport.
A tojások sárgájára rászórjuk a liszt felét, óvatosan összedolgozzuk, majd a tojásfehértjét is belekeverjük. Itt nagyon óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, nehogy összetörjük a habot! Majd adjuk hozzá a maradék lisztet.
A sütőformát alaposan kikenjük vajjal és mehet bele a tészta. Sütőben addig sütjük, ameddig aranysárga színe lesz.
Ameddig várunk a tésztára, addig elkészítjük a krémet:
Egy nagy keverőtálban a porcukrot simára keverjük 2-3 evőkanál forró vízzel, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliarúd kikapart belsejét, a citromhéjat, a citromlevet, a tejfölt és végül a zseltainport. Robotgéppel vagy kézi habverővel jól összedolgozzuk.
A hideg habtejszínből robotgéppel kemény habot készítünk! Mikor elkészült a tejszínhabunk, óvatosan beleforgatjuk a túrós krémbe.
TIPP: A habtejszínhez is szoktam tenni egy fél teáskanálnyi zselatinport, így gyorsabban összeáll.
Minden bizonnyal nálatok is megsült a tészta, mire a krémmel végeztetek, így már csak a sütemény összeállítása maradt hátra! 🙂
A langyos tészta tetejére rákenjük a tölteléket, elsimítjuk a tetejét, hogy szép egyenletes legyen. Majd betesszük a hűtőbe és egy fél napot tálalás előtt bent is tartjuk! 🙂
INFO: Ha túlkelt a tésztátok, akkor nyugodtan vágjátok le a tetejét, hogy egyenes felületet kapjatok! A levágott piskóta pedig tökéletes a “mindig éhes” konyhában ólálkodóknak! 🙂