Lágy citromos túrótorta

Lágy citromos túrótorta

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Lágy citromos túrótorta receptem

Szilveszterkor már nem kívántuk a nagyon édes, csokoládés süteményeket, sőt… jóformán semmit! 🙂 Ettől függetlenül a síelős társaságban mindig akad valaki, akinek nem sikerül elegendő süteménnyel teletömnie magát a karácsonyi időszakban, így bizakodva mindig felteszi a célzó kérdést: Sütemény azért lesz, ugye?

Ilyenkor nincs mit tenni, sütni kell! így született meg ez a nagyon egyszerű, lágy túrós sütemény, amit végül mindenki megkóstolt, még az is, aki az aktuális évben már nem akart többet enni! 🙂

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Krémhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 1 vaníliarúd
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 csapott evőkanál zselatinpor (Express Zselatin Fix)
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra légkeveréses üzemmódon majd a tészta hozzávalóit készítsük elő. Ameddig sül a tészta addig lesz időnk a krém elkészítésére!

Három külön tálra lesz szükségünk, egy a lisztnek, egy a tojások sárgájának (ez legyen a legnagyobb tál) egy pedig a fehérjének. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, a fehérjéből kemény habot készítünk, majd a harmadik tálban alaposan összedolgozzuk a lisztet és a sütőport.

A tojások sárgájára rászórjuk a liszt felét, óvatosan összedolgozzuk, majd a tojásfehértjét is belekeverjük. Itt nagyon óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, nehogy összetörjük a habot! Majd adjuk hozzá a maradék lisztet.

A sütőformát alaposan kikenjük vajjal és mehet bele a tészta. Sütőben addig sütjük, ameddig aranysárga színe lesz.

Ameddig várunk a tésztára, addig elkészítjük a krémet:

Egy nagy keverőtálban a porcukrot simára keverjük 2-3 evőkanál forró vízzel, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliarúd kikapart belsejét, a citromhéjat, a citromlevet, a tejfölt és végül a zseltainport. Robotgéppel vagy kézi habverővel jól összedolgozzuk.

A hideg habtejszínből robotgéppel kemény habot készítünk! Mikor elkészült a tejszínhabunk, óvatosan beleforgatjuk a túrós krémbe.

TIPP: A habtejszínhez is szoktam tenni egy fél teáskanálnyi zselatinport, így gyorsabban összeáll.

Minden bizonnyal nálatok is megsült a tészta, mire a krémmel végeztetek, így már csak a sütemény összeállítása maradt hátra! 🙂

A langyos tészta tetejére rákenjük a tölteléket, elsimítjuk a tetejét, hogy szép egyenletes legyen. Majd betesszük a hűtőbe és egy fél napot tálalás előtt bent is tartjuk! 🙂

INFO: Ha túlkelt a tésztátok, akkor nyugodtan vágjátok le a tetejét, hogy egyenes felületet kapjatok! A levágott piskóta pedig tökéletes a “mindig éhes” konyhában ólálkodóknak! 🙂

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft