A családi kuglóf kiadóssága miatt kapta a családi elnevezést! Másrészről, nem szerettem volna megkötni egy almás-diós vagy csokis-mogyorós jelzővel, hiszen bármelyik kombinációval tökéletes! A fantáziátokra van bízva, hogy milyen extra “feltéttel” egészítitek ki az alapreceptet.
Kitűnő sütemény egy családi vagy baráti összejövetelre. Nem kell egész nap a sütéssel foglalkozni, hogy megfelelő mennyiségű édességgel érkezzünk. Biztosan jut mindenkinek belőle! Két főre is meg szoktam sütni, egy hétig biztosan nem ununk rá. Konyharuhával letakarva pedig nem szárad ki és a reggeli készítés alól is mentesülünk ezeken a napokon. Ha mégis kifogna rajtunk, nyugodtan lefagyaszthatjuk!
Hozzávalók:
- 350 g vaj vagy margarin
- 350 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 tojás
- 600 g liszt
- 1 ½ sütőpor
Elkészítés:
Egy nagy tálban a vajat vagy a margarint keverd a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd egyesével keverd bele a tojásokat. Egy másik edénybe mérd ki a lisztet és a sütőport, jól keverd össze, majd óvatosan szitáld bele a tésztába.
Ízlés szerint keverhetsz bele mogyorót, diót, almát… stb.
Ha csokit is szeretnél bele, akkor csak a tészta felét simítsd először a kikent formába, majd szórd rá az aprított csokit, aztán öntsd rá a maradék tésztát.
Csokis-mogyorós esetén az arányok 100 g keserű csoki és 200 g aprított mogyoró Almás-diós esetén 2 db alma lereszelve és 200 g aprított dió Fontos, hogy a kiegészítés ne haladja meg 300-400 grammot, mert sütésnél kifut a kuglófunk a formából! 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel a középső rácson süsd kb. 60 percig.
A saját sütőm esetében, mikor elkezd barnulni a tésztám teteje (kb. 30 percnél) akkor leviszem a hőfokot 150°C-ra, mert ha nem így tennék, nálam elégne a teteje a kuglófnak és a belső része pedig félig nyers maradna. Ha többször sütöttél már a sütőddel, akkor Te is tudod, hogyan viselkedik a sajátod. A fok és a perc nem szentírás, amint elkezd barnulni a tészta, sűrűbben nézegesd, nehogy baj legyen!
Ha kivetted a sütőből és kihűlt a formában a tészta, akkor tálalás előtt porcukorral szórd meg nyugodtan a tetejét!
Tipp: Szoktam hozzá friss vajat és mézet kínálni, nálunk így fogy a legjobban!
Jó étvágyat hozzá!