Családi kuglóf receptem

Családi kuglóf receptem

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Ízletes családi kuglóf
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

A családi kuglóf kiadóssága miatt kapta a családi elnevezést! Másrészről, nem szerettem volna megkötni egy almás-diós vagy csokis-mogyorós jelzővel, hiszen bármelyik kombinációval tökéletes! A fantáziátokra van bízva, hogy milyen extra “feltéttel” egészítitek ki az alapreceptet.

Kitűnő sütemény egy családi vagy baráti összejövetelre. Nem kell egész nap a sütéssel foglalkozni, hogy megfelelő mennyiségű édességgel érkezzünk. Biztosan jut mindenkinek belőle! Két főre is meg szoktam sütni, egy hétig biztosan nem ununk rá. Konyharuhával letakarva pedig nem szárad ki és a reggeli készítés alól is mentesülünk ezeken a napokon. Ha mégis kifogna rajtunk, nyugodtan lefagyaszthatjuk!

Hozzávalók:

  • 350 g vaj vagy margarin
  • 350 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • 600 g liszt
  • 1 ½ sütőpor

Elkészítés:

Egy nagy tálban a vajat vagy a margarint keverd a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd egyesével keverd bele a tojásokat. Egy másik edénybe mérd ki a lisztet és a sütőport, jól keverd össze, majd óvatosan szitáld bele a tésztába.

Ízlés szerint keverhetsz bele mogyorót, diót, almát… stb.

Ha csokit is szeretnél bele, akkor csak a tészta felét simítsd először a kikent formába, majd szórd rá az aprított csokit, aztán öntsd rá a maradék tésztát.

Csokis-mogyorós esetén az arányok 100 g keserű csoki és 200 g aprított mogyoró Almás-diós esetén 2 db alma lereszelve és 200 g aprított dió Fontos, hogy a kiegészítés ne haladja meg 300-400 grammot, mert sütésnél kifut a kuglófunk a formából! 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel a középső rácson süsd kb. 60 percig.

A saját sütőm esetében, mikor elkezd barnulni a tésztám teteje (kb. 30 percnél) akkor leviszem a hőfokot 150°C-ra, mert ha nem így tennék, nálam elégne a teteje a kuglófnak és a belső része pedig félig nyers maradna. Ha többször sütöttél már a sütőddel, akkor Te is tudod, hogyan viselkedik a sajátod. A fok és a perc nem szentírás, amint elkezd barnulni a tészta, sűrűbben nézegesd, nehogy baj legyen!

Ha kivetted a sütőből és kihűlt a formában a tészta, akkor tálalás előtt porcukorral szórd meg nyugodtan a tetejét!

Tipp: Szoktam hozzá friss vajat és mézet kínálni, nálunk így fogy a legjobban!

Jó étvágyat hozzá!

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft