Fagyasztani újra menő!

Fagyasztani újra menő!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Fagyasztani újra menő
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

A fagyasztott élelmiszerekről nagyon sokan úgy gondolják, hogy rossz minőségűek és kevésbé táplálóak, mint a friss alapanyagok. A chesteri egyetem élelmezési és innovációs intézet kutatásai alapján, szeretném megcáfolni ezt a közhiedelmet.

Mielőtt belemennék a tudományos tényekbe, le kell szögeznem, hogy hazánkban szerencsére nagyon sokan lefagyasztják azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, melyekből több terem, mint amit el tudnának fogyasztani. Azonban mi van akkor, ha nincs erre lehetőségünk? Sajnos nem minden család pincéjében lapul egy vagy két óriási fagyasztóláda, hogy gondoskodni tudjanak a későbbi utánpótlásról.

Mi a helyzet az élelmiszerpiacon?

A chesteri egyetem kutatási eredményei a nagy szupermarketek kínálatát vették alapul, nem a helyi kistermelőkét, így én is egy helyi szupermarket fagyasztott részlegére irányítottam a bevásárlókocsimat, hogy felmérjem a kínálatot azok számára is, akiknek a pincéjében nem lapulnak fagyasztóládák.

A régi „kedvencek” mint például a halrudacska, vagy az óriás bécsi és az előre panírozott sajt még mindig ott mosolyognak a fagyasztók polcain, de nagy meglepetésemre találkoztam apróra vágott gyógynövénnyel, kelkáposztával, édes burgonyával és még céklával is. A hús, a hal, a baromfi töménytelen mennyiségben és mindenféle kiszerelésben kapható, valamint ma már a vegán ételektől kezdve a növényi fehérjetermékekig minden fagyasztott formában is megtalálható. Határozottan új dimenzióba lépett a fagyasztott élelmiszerek kínálata.

Szupermarket

TOP 3 érv a fagyasztás mellett!

1) Nem mindig a friss a legjobb 

A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy a fagyasztott termékek éppen olyan táplálóak, mint a hűtőszekrényben tárolt friss alapanyagok. A vizsgálatok során összehasonlították a frissen szedett és a fagyasztott áfonya C-vitamin szintjét, mely értékek teljesen megegyeztek. Mi ennek az oka? Egyes tápanyagok azonnal a betakarítás után elkezdenek lebomlani, míg ez a folyamat a fagyasztás során ugyan nem áll meg, de nagymértékben lelassul.

Magas tápanyagveszteség éri azokat a „friss” élelmiszereket is, melyek heteket töltenek hűtött tehergépkocsikban, mire a saját hűtőszekrényünkben kötnek ki. Minden bizonnyal jobban járunk a hús, a hal és a baromfi esetében, ha a fagyasztott verziót választjuk, ugyanis feldolgozástól számított néhány órán belül fagyasztják őket, olyan technológiát alkalmazva, mely korlátozza a hús és a hal textúrájának károsodását.

2) Jobb minőség

A közhiedelemmel ellentétben a fogyasztott élelmiszerek egyáltalán nem rosszabb minőségűek, mint a frissek. Az élelmiszerekben található tápanyagok és ízek megőrzésének a legtermészetesebb módja a fagyasztás, hiszen nincs szükség tartósítószerekre. A hűtőszekrényben hűtött étel folyamatosan romlik, míg a fagyasztott étel állapota teljesen stabil.

Fagyasztott élelmiszerek

3) Fenntarthatóság

A fagyasztott termékek esetében nincs szükség hozzáadott tartósítószerre, mivel a romlásért felelős mikroorganizmusok nem képesek megélni és növekedni fagyasztási hőmérsékleten. Különösen vonzó lehet ez a tulajdonság azok számára, akik irtóznak az adalékanyagoktól.

Egyre nagyobb aggodalom veszi körül az élelmiszer-pazarlás témakörét is, mely a fagyasztott élelmiszerek esetében nagyban kiküszöbölhető. Rengeteg előre kiporciózott alapanyagot lehet már vásárolni, mellyel csökkenteni tudjuk annak kockázatát, hogy a maradék a kukába landoljon.

A fagyasztott élelmiszerek vonzóbbak lesznek, mint valaha!

A gyártók és a kiskereskedők piackutatásaiból kimutatták, hogy a vásárlók olyan minőségi élelmiszerekhez szeretnének hozzájutni, melyek egészségesek, ízletesek és maximum 20-25 perc alatt elkészíthetőek. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a vásárlók hajlandóak többet fizetni az előkészített élelmiszerekért, ha végeredményben időt spórolhatnak. Átlagosan ez azt jelenti, hogy több ezer forintos nagyságrenddel többet költenek 16 perc időmegtakarításért.

Régen a fagyasztott ételeket azok a családok részesítették előnyben, akik a vacsora elkészítésénél a kényelmet és a jó tápanyagértéket keresték. Az előrejelzések viszont azt mutatják, hogy új szintre kell emelni a fagyasztott élelmiszerek kínálatát, hogy mindenki számára vonzóak legyenek, akár reggelire, ebédre és vacsorára.

Fagyasztani újra menő

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft