Friss Mozzarella 30 perc alatt

Friss Mozzarella 30 perc alatt

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Friss Mozzarella
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Mozzarellát készíteni a saját konyhánkban nem is olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk. Minden az alapanyagon, az odafigyelésen és a pontosságon múlik, egy kicsit háttérbe szorítva az alkotói szabadságot, de a végeredményért garantáltan megéri! 🙂

Hozzávalók:

  • 4 liter tej

A tej a legfontosabb alkotóeleme a Mozzarella sajtnak, így körültekintően kell kiválasztani. Figyelj rá, hogy ne legyen ultrapasztőrözött. Használhatsz homogenizált, vagy nem homogenizált tejet, a lényeg, hogy magas legyen a zsírtartalma, mert az alacsony zsírtartalmú tej esetén száraz és ízetlen lesz a sajt. Ha van rá lehetőséged és be tudod szerezni, akkor a frissen fejt tejjel jársz a legjobban.

  • 1,5 teáskanál citromsav
  • ¼ oltótabletta vagy ¼ teáskanál folyékony tejoltó

A növényi tejoltók gluténmentesek és GMO mentesek. A tablettákat négy részre osztják, így könnyebb az adagolás a házi sajt elkészítésénél.

  • 1 teáskanál só

Eszközök:

  • Hőmérő
  • Kés
  • Lyukas kiszedő kanál
  • Nagy szűrőedény
  • Nagy hőálló tál

ELKÉSZÍTÉS 10 LÉPÉSBEN

1) Készítsd elő a munkaterületet!

Sajtkészítés közben, ne készíts más ételt. Amire nincsen szükséged, tedd el, nehogy véletlenül belekerüljön a készülő sajtba. Használt szivacs vagy törlőkendő se legyen a közelben és az összes felületet, amivel érintkezel, töröld át, hogy minden „steril” körülmények között legyen.

2) Készítsd elő az tejoltóanyagot!

Egy csészét tölts ¼-ig hideg klórmentes vízzel és törd bele az ¼ tabletta tejoltót. Várd meg míg feloldódik majd tedd egy kicsit félre, hogy később fel tudd használni.

3) Keverd össze a citromsavat és a tejet!

1 csésze hideg vízbe keverd bele az 1,5 teáskanál citromsavat, majd ezt öntsd át abba a nagy edénybe, amibe a sajtot fogod elkészíteni. A citromsavas vízre öntsd rá az összes tejet és jól keverd össze. Ezek a lépések biztosítják majd a tej megfelelő savtartalmát.

4) Melegítsd fel a tejet!

Lassan melegítsd fel a tejet 90°C-ra. Látni fogod, amikor a tej majdnem eléri a kívánt hőfokot, mert elkezd megalvadni.

INFO: Ha nem kezd alvadni a tej 90°C-nál, akkor emeld a hőmérsékletet 95°C-ra vagy akár 100°C-ra.

5) Add a tejhez az oltóanyagot!

90°C-nál vedd le az edényt a tűzhelyről és lassan adagold hozzá a tejhez az oltóanyagos keveréket, amit már a 2. lépésnél elkészítettünk. Körülbelül 30 másodpercig, lassú fentről lefelé irányuló mozgással jó alaposan keverd bele az oltóanyagot, majd állj meg.

Fedd le az edényt és hagyd állni 5 percig. Majd vedd le az edény fedelét és ellenőrizd, hogy a megalvad tej egyértelműen elkülönül-e a tejsavótól. Tejszínes jellegre kell, hogy emlékeztessen a látvány. Ha azt látod, hogy túl lágy az aludttej, vagy a tejsavó még túl tejes, hagyd állni hosszabb ideig – kb. 30 percig.

6) Szeletelt fel az aludttejet!

Vágd fel körülbelül 1 cm-es kockákra (még az edényben) az aludttejet. Tedd vissza a tűzhelyre az edényt és melegítsd fel 105°C-ra, közben pedig óvatosan kevergesd a lyukacsos kiszedő kanállal. A megfelelő hőfok elérése után vedd le az edényt a tűzhelyről és keverd tovább 2-5 percig.

INFO: Minél hosszabb ideig kevered, annál keményebb lesz a sajt.

7) Szedd ki és szűrd le!

A lyukacsos kiszedő kanállal tedd át az aludttejet a szűrőedénybe. Ha még mindig túl puha az alvadék, akkor hagyd még néhány percig pihenni. Miután áthelyezted a szűrőedénybe az összes aludttejet, óvatosan nyomd össze a kezeddel, hogy le tudd róla önteni a tejsavót.  .

8) Távolítsd el az összes tejsavót!

A tejsavó nagyon szétválasztja az alvadékot, emiatt muszáj leszűrni róla a lehető legtöbb tejsavót. A szűrőedényből helyezd át az aludttejet egy hőálló tálba, amit be tudsz tenni a mikrohullámú sütőbe. Kóstold meg nyugodtan és tegyél bele még sót, ha úgy érzed szükséges.

Gyúrd át a sajtot hőálló gumikesztyűvel a tálban, hogy minél több tejsavó távozzon a sajtból. Öntsd le róla, majd tedd be a tálat újabb 35 másodpercre a mikrohullámú sütőbe és végezd el ismételten a folyamatot, hogy elősegítsd a tejsavó teljes távozását.

9) Dagassz és nyújts!

Vedd ki a tálból a sajtot és gyúrt át, mintha kenyeret gyúrnál. Folytasd addig a dagasztás, míg sima fényes állagú sajtot kapsz. Ennél a fázisnál még elég melegnek és ruganyosnak kell lennie a sajtnak ahhoz, hogy hosszúra nyújtsd és végül gömböt/gömböket formázz belőle. A gyorsabb fogyaszthatóság érdekében tedd bele egy jeges tálba, hogy kellően lehűljön.

10) Tálalj és egyél!

Kész a munkád gyümölcse, a friss házi Mozzarella! Jó étvágyat hozzá! 🙂

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft