Mozzarellát készíteni a saját konyhánkban nem is olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk. Minden az alapanyagon, az odafigyelésen és a pontosságon múlik, egy kicsit háttérbe szorítva az alkotói szabadságot, de a végeredményért garantáltan megéri! 🙂
Hozzávalók:
- 4 liter tej
A tej a legfontosabb alkotóeleme a Mozzarella sajtnak, így körültekintően kell kiválasztani. Figyelj rá, hogy ne legyen ultrapasztőrözött. Használhatsz homogenizált, vagy nem homogenizált tejet, a lényeg, hogy magas legyen a zsírtartalma, mert az alacsony zsírtartalmú tej esetén száraz és ízetlen lesz a sajt. Ha van rá lehetőséged és be tudod szerezni, akkor a frissen fejt tejjel jársz a legjobban.
- 1,5 teáskanál citromsav
- ¼ oltótabletta vagy ¼ teáskanál folyékony tejoltó
A növényi tejoltók gluténmentesek és GMO mentesek. A tablettákat négy részre osztják, így könnyebb az adagolás a házi sajt elkészítésénél.
- 1 teáskanál só
Eszközök:
- Hőmérő
- Kés
- Lyukas kiszedő kanál
- Nagy szűrőedény
- Nagy hőálló tál
ELKÉSZÍTÉS 10 LÉPÉSBEN
1) Készítsd elő a munkaterületet!
Sajtkészítés közben, ne készíts más ételt. Amire nincsen szükséged, tedd el, nehogy véletlenül belekerüljön a készülő sajtba. Használt szivacs vagy törlőkendő se legyen a közelben és az összes felületet, amivel érintkezel, töröld át, hogy minden „steril” körülmények között legyen.
2) Készítsd elő az tejoltóanyagot!
Egy csészét tölts ¼-ig hideg klórmentes vízzel és törd bele az ¼ tabletta tejoltót. Várd meg míg feloldódik majd tedd egy kicsit félre, hogy később fel tudd használni.
3) Keverd össze a citromsavat és a tejet!
1 csésze hideg vízbe keverd bele az 1,5 teáskanál citromsavat, majd ezt öntsd át abba a nagy edénybe, amibe a sajtot fogod elkészíteni. A citromsavas vízre öntsd rá az összes tejet és jól keverd össze. Ezek a lépések biztosítják majd a tej megfelelő savtartalmát.
4) Melegítsd fel a tejet!
Lassan melegítsd fel a tejet 90°C-ra. Látni fogod, amikor a tej majdnem eléri a kívánt hőfokot, mert elkezd megalvadni.
INFO: Ha nem kezd alvadni a tej 90°C-nál, akkor emeld a hőmérsékletet 95°C-ra vagy akár 100°C-ra.
5) Add a tejhez az oltóanyagot!
90°C-nál vedd le az edényt a tűzhelyről és lassan adagold hozzá a tejhez az oltóanyagos keveréket, amit már a 2. lépésnél elkészítettünk. Körülbelül 30 másodpercig, lassú fentről lefelé irányuló mozgással jó alaposan keverd bele az oltóanyagot, majd állj meg.
Fedd le az edényt és hagyd állni 5 percig. Majd vedd le az edény fedelét és ellenőrizd, hogy a megalvad tej egyértelműen elkülönül-e a tejsavótól. Tejszínes jellegre kell, hogy emlékeztessen a látvány. Ha azt látod, hogy túl lágy az aludttej, vagy a tejsavó még túl tejes, hagyd állni hosszabb ideig – kb. 30 percig.
6) Szeletelt fel az aludttejet!
Vágd fel körülbelül 1 cm-es kockákra (még az edényben) az aludttejet. Tedd vissza a tűzhelyre az edényt és melegítsd fel 105°C-ra, közben pedig óvatosan kevergesd a lyukacsos kiszedő kanállal. A megfelelő hőfok elérése után vedd le az edényt a tűzhelyről és keverd tovább 2-5 percig.
INFO: Minél hosszabb ideig kevered, annál keményebb lesz a sajt.
7) Szedd ki és szűrd le!
A lyukacsos kiszedő kanállal tedd át az aludttejet a szűrőedénybe. Ha még mindig túl puha az alvadék, akkor hagyd még néhány percig pihenni. Miután áthelyezted a szűrőedénybe az összes aludttejet, óvatosan nyomd össze a kezeddel, hogy le tudd róla önteni a tejsavót. .
8) Távolítsd el az összes tejsavót!
A tejsavó nagyon szétválasztja az alvadékot, emiatt muszáj leszűrni róla a lehető legtöbb tejsavót. A szűrőedényből helyezd át az aludttejet egy hőálló tálba, amit be tudsz tenni a mikrohullámú sütőbe. Kóstold meg nyugodtan és tegyél bele még sót, ha úgy érzed szükséges.
Gyúrd át a sajtot hőálló gumikesztyűvel a tálban, hogy minél több tejsavó távozzon a sajtból. Öntsd le róla, majd tedd be a tálat újabb 35 másodpercre a mikrohullámú sütőbe és végezd el ismételten a folyamatot, hogy elősegítsd a tejsavó teljes távozását.
9) Dagassz és nyújts!
Vedd ki a tálból a sajtot és gyúrt át, mintha kenyeret gyúrnál. Folytasd addig a dagasztás, míg sima fényes állagú sajtot kapsz. Ennél a fázisnál még elég melegnek és ruganyosnak kell lennie a sajtnak ahhoz, hogy hosszúra nyújtsd és végül gömböt/gömböket formázz belőle. A gyorsabb fogyaszthatóság érdekében tedd bele egy jeges tálba, hogy kellően lehűljön.
10) Tálalj és egyél!
Kész a munkád gyümölcse, a friss házi Mozzarella! Jó étvágyat hozzá! 🙂