Itt a gesztenyeidőszak, az őszi hónapok kedvenc gyümölcse. Elkezdődtek a rendezvények, események, ahol bőven van alkalmunk megkóstolni a sült gesztenyét, otthoni fogyasztás esetén pedig majdnem minden háztartásban fellelhető 1-2 kocka gesztenyepüré, hiszen a leggyorsabb édességpótló. 🙂
Mi van akkor, ha nem édességre vágysz, de mégis ennél gesztenyét?
Nemes egyszerűséggel csempészd bele a gesztenyét a sós ételekbe is! Az olasz konyha éppen ezért az egyik kedvencem. Bátran használhatsz különleges, fűszeres alapanyagokat.
Így lett ez a recept egyszerre gyorsan, könnyen elkészíthető, de mégis különleges! 🙂
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 500 g-os marha darált hús
- 200 g gesztenye vákuumcsomagolásban vagy frissen főzve/pirítva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál apróra vágott rozmaring
- 1 teáskanál édeskömény
- 1 pohár testes vörösbor
- 500 g paradicsompüré
- 500 g nagy kagylótészta vagy pappardelle
- bazsalikom a díszítéshez
- parmezán
- só, bors
TIPP: Ha nem szeretnél vákuumcsomagolt gesztenyét venni, akkor a friss gesztenyét az alábbiak szerint dolgozd fel.
Főzős módszer: Vágj bele egy kicsit minden gesztenye oldalába egy éles kés hegyével, tedd forrásban lévő vízbe 7 percig és forgasd meg néhányszor. Majd szedd ki szűrővel a vízből és hagyd kihűlni. Így már könnyen meg tudod tisztítani a gesztenyéket a héjától. Ha még így is nagyon nehéz meghámozni, tedd újra a forrásban lévő vízbe és párold 30 percig.
Sütős módszer: Sütés esetén szintén kicsit vágj bele a gesztenyék oldalába, terítsd el sütőpapíron a tepsiben és süsd 20-30 percig ameddig a rések kinyílnak. Sütés közben alkalmanként rázd meg, nehogy odaégjen.
Elkészítés:
Vágd fel apróra a hagymát, kezd el pirítani az olajon, mikor elkezd lágyulni, tedd hozzá a marha darált húst és a durvára aprított gesztenyét. Körülbelül 10-12 percig süsd őket, majd állítsd maximálisra a hőfokot és sűrű kevergetés mellett pirítsd össze a hozzávalókat.
Amikor a hús és a gesztenye már aranybarna, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a rozmaringot és az édesköményt. Keverj egyet rajtuk és már öntheted is bele a bort. Hagyd nyugodtan főni, hogy az alkohol elpárologjon, majd öntsd hozzá a paradicsompürét. Fedd le és párold 10 percig.
A tésztát főzd meg sós vízben a csomagolás hátoldalán írtak szerint, de ne főzd túl, hiszen olasz recept, legyen tehát al dente. 🙂
Mikor a tészta elkészül, tedd hozzá a raguhoz, ha szükséges, a kellő szaftosság érdekében tegyél hozzá egy kis vizet és egy kis parmezánt. Fedd le 5 percre, hogy a tészta be tudja szívni kellő mértékben a szószt majd melegen parmezánnal és egy kis bazsalikommal tálald.
Jó étvágyat hozzá!
Te is rajongsz az olasz konyháért?
Szeretnéd még inkább becsempészni az olasz ízeket a konyhádba? Most itt a lehetőség, részletekért kattints IDE!