Karácsonyi sütögetés

Karácsonyi sütögetés

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Karácsonyi sütögetésünket végül advent harmadik hétvégéjére sikerült megszerveznünk. Ez a közös süti sütés néhány éven keresztül hagyomány volt a baráti társaságban, de sajnos az utóbbi években nem tudtunk rá időt szakítani. Éppen ezért most kifejezetten örültem neki és vártam ezt a szombati készülődést.

Néhány héttel korábban már elkezdtünk gondolkozni, hogy milyen recepteket készítsünk el, ki mit hozzon és kinek milyen sütőformái vannak. A nagy lelkesedésünk eredménye az lett, hogy annyi süteményt felírtunk a listánkra, melyek elkészítése délelőtt 11-től délután 6-ig tartott. Természetesen ebbe az időbe már beletartozott az ebédünk elkészítése is!

Most kivételesen nem saját recepteket osztok meg veletek, hanem a sütőformákhoz kapott összetevőket és instrukciókat írom le Nektek és a tésztákkal kapcsolatos tapasztalatainkat.

Tchibo csokis kekszek (12 db)

Hozzávalók:

  • 125 g puha vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 100 g liszt
  • 87,5 g étkezési keményítő
  • 300 g félkeserű tortabevonó

Elkészítés:

A vajat és a porcukrot kézi robotgéppel keverjük krémesre. A vaníliarúd belsejéből keverjük ki a magokat és keverjük hozzá a krémhez. A lisztet az étkezési keményítővel keverjük össze és adjuk hozzá a vajas krémhez. A tésztát frissentartó fóliában 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.

TIPP: Ha nincsen vaníliarúd kéznél, helyettesítheted vaníliaaromával.

A sütőt 175°C-ra melegítsük elő, légkeverés esetén ez 160°C-ra csökken. A tésztát nyújtsuk ki körülbelül 3 mm vékonyra, a kiszúró formával 12 darab kekszet vágjunk ki és sütőpapíron kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára. Sütőből kivéve pedig hagyjuk kihűlni.

Sülési idő alatt vízgőz fölött olvasszuk fel a tortabevonót. A szilikonformába töltsünk 2-2 evőkanál folyékony tortabevonót, simítsuk el és tegyük a hűtőbe kb. fél órát, míg megszilárdul.

FONTOS:

  • Ne spórolj a csokival, mert ha túl vékony rétegben teszel a formába, akkor nem tudod majd egészben kiszedni a formából.

  • Mielőtt betennéd a hűtőbe, kicsit ütögesd a munkafelülethez a szilikonformát, hogy a már megszilárdult csoki kiadja rendesen a mintákat.

Mikor a keksz kihűlt a csoki pedig megszilárdult, akkor már csak az összeillesztés maradt hátra. A keksz négy sarkára csepegtessünk folyékony csokit és ragasszuk rá a csoki lapot.

Az elkészült csokis kekszeket hűvös helyen tároljuk!

Tchibo csokiskeksz sütőforma

Tchibo kekszek (35 db)

Hozzávalók:

  • 250 g puha vaj
  • tojás
  • 125 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g liszt
  • 125 g étkezési keményítő
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 evőkanál tejszín

Elkészítés:

A vajat a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval keverjük habosra robotgéppel. A tésztát keverjük össze az étkezési keményítővel és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajas keverékhez. Tegyünk hozzá tejszínt és gyúrjuk sima tésztává. Frissentartó fóliában 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.

A sütőt 175°C-ra melegítsük elő, légkeverés esetén ez 155°C-ra csökken. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 3-4 mm vékonyra. Kiszúrókkal készítsünk tetszés szerinti formákat és keksznyomdával díszítsük.

Süssük körülbelül 15 percig, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük keksztartó fémdobozba, így a tészta idővel egyre puhább lesz.

TANÁCS: Már a végeredményt kóstolva a sima kekszhez mindenképpen tennék egy kis karácsonyi fűszerkeveréket, amit otthon házilag is el tudsz készíteni, ami kell hozzá: fahéj, kardamom, csillagánizs, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió és szegfűbors.

Még néhány finomságot készítettünk, de ezeket majd egy későbbi bejegyzésben osztom meg Veletek! 🙂

KELLEMES KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉST ÉS SÜTÖGETÉST KÍVÁNOK NEKTEK!

Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft