Karácsonyi sütögetésünket végül advent harmadik hétvégéjére sikerült megszerveznünk. Ez a közös süti sütés néhány éven keresztül hagyomány volt a baráti társaságban, de sajnos az utóbbi években nem tudtunk rá időt szakítani. Éppen ezért most kifejezetten örültem neki és vártam ezt a szombati készülődést.
Néhány héttel korábban már elkezdtünk gondolkozni, hogy milyen recepteket készítsünk el, ki mit hozzon és kinek milyen sütőformái vannak. A nagy lelkesedésünk eredménye az lett, hogy annyi süteményt felírtunk a listánkra, melyek elkészítése délelőtt 11-től délután 6-ig tartott. Természetesen ebbe az időbe már beletartozott az ebédünk elkészítése is!
Most kivételesen nem saját recepteket osztok meg veletek, hanem a sütőformákhoz kapott összetevőket és instrukciókat írom le Nektek és a tésztákkal kapcsolatos tapasztalatainkat.
Tchibo csokis kekszek (12 db)
Hozzávalók:
- 125 g puha vaj
- 50 g porcukor
- 1 vaníliarúd
- 100 g liszt
- 87,5 g étkezési keményítő
- 300 g félkeserű tortabevonó
Elkészítés:
A vajat és a porcukrot kézi robotgéppel keverjük krémesre. A vaníliarúd belsejéből keverjük ki a magokat és keverjük hozzá a krémhez. A lisztet az étkezési keményítővel keverjük össze és adjuk hozzá a vajas krémhez. A tésztát frissentartó fóliában 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
TIPP: Ha nincsen vaníliarúd kéznél, helyettesítheted vaníliaaromával.
A sütőt 175°C-ra melegítsük elő, légkeverés esetén ez 160°C-ra csökken. A tésztát nyújtsuk ki körülbelül 3 mm vékonyra, a kiszúró formával 12 darab kekszet vágjunk ki és sütőpapíron kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára. Sütőből kivéve pedig hagyjuk kihűlni.
Sülési idő alatt vízgőz fölött olvasszuk fel a tortabevonót. A szilikonformába töltsünk 2-2 evőkanál folyékony tortabevonót, simítsuk el és tegyük a hűtőbe kb. fél órát, míg megszilárdul.
FONTOS:
-
Ne spórolj a csokival, mert ha túl vékony rétegben teszel a formába, akkor nem tudod majd egészben kiszedni a formából.
-
Mielőtt betennéd a hűtőbe, kicsit ütögesd a munkafelülethez a szilikonformát, hogy a már megszilárdult csoki kiadja rendesen a mintákat.
Mikor a keksz kihűlt a csoki pedig megszilárdult, akkor már csak az összeillesztés maradt hátra. A keksz négy sarkára csepegtessünk folyékony csokit és ragasszuk rá a csoki lapot.
Az elkészült csokis kekszeket hűvös helyen tároljuk!
Tchibo kekszek (35 db)
Hozzávalók:
- 250 g puha vaj
- tojás
- 125 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 250 g liszt
- 125 g étkezési keményítő
- ½ csomag sütőpor
- 2 evőkanál tejszín
- só
Elkészítés:
A vajat a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval keverjük habosra robotgéppel. A tésztát keverjük össze az étkezési keményítővel és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajas keverékhez. Tegyünk hozzá tejszínt és gyúrjuk sima tésztává. Frissentartó fóliában 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.
A sütőt 175°C-ra melegítsük elő, légkeverés esetén ez 155°C-ra csökken. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 3-4 mm vékonyra. Kiszúrókkal készítsünk tetszés szerinti formákat és keksznyomdával díszítsük.
Süssük körülbelül 15 percig, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük keksztartó fémdobozba, így a tészta idővel egyre puhább lesz.
TANÁCS: Már a végeredményt kóstolva a sima kekszhez mindenképpen tennék egy kis karácsonyi fűszerkeveréket, amit otthon házilag is el tudsz készíteni, ami kell hozzá: fahéj, kardamom, csillagánizs, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió és szegfűbors.
Még néhány finomságot készítettünk, de ezeket majd egy későbbi bejegyzésben osztom meg Veletek! 🙂
KELLEMES KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉST ÉS SÜTÖGETÉST KÍVÁNOK NEKTEK!