Tartalékolj a vitaminokból
Az alaprecept számomra azért fontos, mert ebben a formában tudom a leghosszabb ideig eltárolni a kész lecsót. Már a Fahéjas-szilvás pite receptemnél is írtam, hogy mennyire fontosak számomra a bio alapanyagok. Ez nem csak a gyümölcsök, hanem a zöldségek esetében is igaz.
Paradicsomból és paprikából minden évben megpróbálok a lehető legtöbbet megmenteni a téli időszakra. Forrón üvegbe téve és dunsztolva, akkor eszem lecsót, amikor kedvem tartja, akár télen is!
Hozzávalók:
- 500 g paradicsom
- 250 g vöröshagyma
- 100 g szalonna
- 1300 g paprika
- 70 g vaj
- 15 g fűszerpaprika
- ízlés szerint só, őrölt fekete bors, cukor
Elkészítés:
A szalonnát kevés vajon megpirítjuk, beletesszük az aprított vöröshagymát, dinszteljük. Ha a szalonna elég zsíros, akkor nem kell vaj, az enyém gyakorlatilag színtiszta hús volt, így segítségül kellett hívnom a vajat. Amennyiben nem esztek húst, akkor hagyjátok ki a szalonnát. Ebben az esetben a hagymát akkor tudjuk üvegesedésig dinsztelni, ha egy minimális sót hozzáadunk. A hagyma sokkal gyorsabban pirul és ég só nélkül.
Megszórjuk fűszerpaprikával és hozzáadjuk a paradicsomot. A fűszerpaprika hozzáadásánál mindenképp figyeljetek rá, hogy viszonylag gyorsan keverjétek el az edényben. Mikor már szemmel láthatóan feloldódott, adjatok hozzá egy kis vizet, nehogy megégjen, mert akkor az egész lecsó keserű lesz.
Kicsit főzzük kevergetve, majd adjuk hozzá a paprikát is, sózzuk, borsozzuk, majd készre főzzük. Mielőtt elkészül, tegyünk bele legalább 2 evőkanál cukrot. Szerintem jól áll a lecsónak ez a kicsit édeskés íz.
TIPP: Kiegészíthetitek tojással, kolbásszal, krumplival vagy akár tengergyümölcseivel is.