Citrom és roppanós keksz együtt?? Rossz biztosan nem lehet, legalábbis ezt gondoltam, mikor Korzikán, Cargèse városában desszertként kínálták ezt a helyi specialitást.
Szerencsére nem tévedtem, így nyaralásunkból hazajövet az élménybeszámolós esténken ezt a desszertet tálaltam vendégeinknek. Igaz, egy kis csalással, mert a Cantuccinit nem én sütöttem, hanem a Korzikán vásárolt Olmi Cappella nevű citromos kekszet tettem bele pontosan úgy, ahogy ott fogyasztottuk. Így hihetetlenül gyors és könnyű elkészíteni ezt a frissítő desszertet. Teszteljétek Ti is!
Hozzávalók:
- 3 db citrom
- 3 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg vaj (enyhén sós)
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
Az egyik citromnak lereszeljük a héját, mert szükség lesz rá ízesítésként. Figyeljetek rá, hogy csak a citrom héját reszeljétek, az alatta lévő fehér rész már ne kerüljön bele a krémbe, mert keserű ízt ad.
FONTOS: Amikor a citrom héját is szeretnétek felhasználni, akkor kizárólag bio citromot vásároljatok az egészségetek megőrzése érdekében! Számos gyümölcsöt, főként a citrusféléket befedik viaszbevonattal, emellett növényvédő-gombaölő szerekkel is kezelhetik, hogy a több napos szállítást kibírják, ne romoljanak meg. Ha nem bio citromot vásárolunk, akkor ezek az anyagok könnyen belekerülhetnek a süteményeinkbe!
Készítsétek elő a csatos üvegeket, poharakat vagy fagyikelyheket, tehát amibe majd a Lemon Cantuccinit szeretnétek beletenni. Tegyetek az aljukba enyhén összetört kisebb-nagyobb Cantuccini darabokat, de törj egy kicsit többet, mint amit az aljába gondolsz, hogy középre is jusson belőle. Egy lábosban alacsony lángon kevergetve főzzük a citrom levét, a cukrot, a vaj felét és az enyhén felvert tojásokat és sárgáit addig, amíg elkezd sűrűsödni. Majd beletehetjük a vaj másik felét és sűrűsödésig főzzük folyamatos kevergetés mellett. A végén tegyük hozzá a citrom frissen reszelt héját!
Az előkészített csatos üvegbe tegyünk krémet a keksz tetejére, majd ismét keksz és krém. Hagyjuk kihűlni, míg langyos lesz és mehet a hűtőbe. Egy óra múlva fogyasztható!
Voilá, el is készültünk!
Jó étvágyat!