A madeirai kenyér titka abban rejlett, hogy régen közvetlenül forró bazaltkövön sütötték. Ezzel az eljárással sikerült elérniük, hogy kérges és ropogós külsőt kapjon a kenyér úgy, hogy közben a belseje rettentő puha és lukacsos maradjon. Ma sok helyen betonlapot használnak a bazalt kövek helyettesítésére.
Betonlap és bazaltkő hiányában, nemes egyszerűséggel a teflon serpenyőmet alkalmaztam és így is pompás lett az eredmény! 🙂
Hozzávalók:
- 50 g édesburgonya
- 500 g liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 1 csapott evőkanál só
- 20 g friss élesztő
Elkészítés:
Megpucoljuk az édesburgonyát, nagyobb kockákra felvágjuk, majd serpenyőben lepirítjuk só és bors hozzáadásával. Addig pirítjuk, ameddig elkezdjük érezni az édesburgonya illatát, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel. Pároljuk, ameddig átpuhul a burgonya.
INFO: Lehetséges, hogy az 1 dl víz nem lesz elég, ezt figyeld, nehogy odaégjen a burgonya.
Közben kimérjük a lisztet egy nagy tálba. Az élesztőt langyos vízben elmorzsoljuk, jól elkeverjük és hozzáadunk 3 evőkanál lisztet, abból amit az előbb kimértünk. A lisztes élesztőt tiszta konyharuhával lefedjük és 15 percet pihentetjük.
Az édesburgonya valószínűleg már megpuhult, kivesszük belőle a szükséges mennyiséget (50g – kb 3-4 kisebb kocka) és villával összetörjük! Mikor langyos lesz, hozzákeverjük a kimért liszthez. Hozzáadjuk még a sót és lisztes élesztőt is, addig gyúrjuk langyos víz hozzáadagolásával, ameddig egy lágy állagú tésztát kapunk. Konyharuhával lefedjük a tésztánkat és a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta 5 egyenlő részre vágjuk, kis gombócokat formázunk belőlük és további 25 percig pihentetjük.
A pihentetés után már csak jól fel kell forrósítani a teflonos serpenyőt, alacsony lángon kb. 5 percenként forgatva kisütjük. Fűszervajjal tálaljuk!
TIPP: Nyugodtan édes feltétet is kipróbálhattok hozzá, finom mézzel vagy baracklekvárral is! 🙂