Melyik szezonális élelmiszert válaszd áprilisban?

Melyik szezonális élelmiszert válaszd áprilisban?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Április a meglepetések hónapja. Ilyenkor még becsaphat minket a jó idő, a napsütést váratlanul felválthatja az eső, vagy akár a hó… Ami viszont szerencsére változatlan, az a szezonálisan termő szuperélelmiszerek, melyek elengedhetetlen fontossággal bírnak egészségünk megőrzése érdekében.

Minden hónap elején elhozom szezonális kedvenceimet, melyekről nem is gondolnád, hogy milyen változatosan elkészíthetőek. A lista összeállításánál minden esetben figyelni fogok arra, hogy könnyen beszerezhető növényeket tartalmazzon, valamint elkészítési javaslatokat is adok, hogy minél színesebb fogások kerülhessenek az asztalra.

SZEZONÁLIS KEDVENCEK ÁPRILISBAN

RETEK

Van egy kis kerted az udvarban vagy a teraszon? Ideje ránézned, mert már minden bizonnyal elkezdheted szüretelni a kis apró piros, fehér vagy fekete színű gömb vagy hosszúkás alakú házi retkeket. Nincs kerted? Semmi gond, most már bárhonnan beszerezheted, ugyanis a retek a legkorábban a kertekből az asztalra kerülő friss zöldség.

Igaz, hogy a zsemle és a felvágott mellé kiváló kiegészítő elem, de érdemes elrugaszkodni a berögződött fogyasztási szokásainktól és kipróbálni valami újat. Mindamellett, hogy a saláták kitűnő alapanyaga, készíthetsz belőle fokhagymás sült retket vagy tzatzikit, mely kiváló köret egy szelet hús mellé, például vacsorára.

Kísérletező típus vagy? Tekerd be szalonnával és süsd meg a sütőben, vagy készítsd belőle levest, hidd el a várt élmény garantáltan nem marad el.

Retek

KARALÁBÉ

Nyersen, párolva, főzve, sütve, egyszóval bármilyen formában elkészíthető. Sőt, ebben a megfázásos időszakban nélkülözhetetlen a kamrából, ugyanis a karalábé egy igazi vitamin és ásványi anyag bomba!  Nyersen a leghatásosabb és szerencsére még finom is selymes ízének és roppanóságának köszönhetően. Kiváló levesnek és főzeléknek, de almával kiegészítve kitűnő saláta készíthető belőle.

Különlegesebbre vágysz? Süsd össze pörkölt mogyoróval vagy készítsd el egytálételnek hagymával és tejszínnel. Nassolni támadt kedved? Készítsd belőle chips-et!

Karalábé

FEJES SALÁTA

Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényeinknek. Rengeteg jótékony hatása mellett azért az egyik kedvencem, mert nem egy válogatós növény. Kizárólag két fontos elvárása van a növekedéssel szemben: mindig legyen víz és napfény! Nagyon rövid idő alatt a palántából gyönyörű salátává érik, éppen ezért, egészen tavasztól kora őszig gyarapíthatják a konyhai készletedet.

Elkészítheted belőle a saláták milliónyi variációját, de nagyon ízletes levesnek és főzeléknek is. Megtöltheted ízesített túróval vagy krémsajttal, de fűszerezheted különféle ecettel, olajjal és magvakkal.

Fejes saláta

EHETŐ VIRÁGOK

Az étkezés egyik fontos eleme a látvány, ugyanis az illatok és az íz mellett nagyon fontos szerepet játszik az étel végső értékelésében. Így nem csoda, hogy nagyon sok étteremben már elvárás a szépen dekorált tányér.

Hogyan tudod feldobni a legegyszerűbben a tálalásodat? Használj ehető virágokat! Áprilisban már el lehet kezdeni gyűjtögetni őket, persze csak óvatosan. Amennyiben nem vagy biztos a virág eredetében, ne kísérletezz, vedd meg inkább a boltban. Vásárlásnál figyelj rá, hogy permetszer mentes, organikus virágokat tegyél a kosaradba.

TIPP: Néhány ehető virág a sok közül: Búzavirág, Gyermekláncfű, Körömvirág, Margaréta, Levendula

Főzz Velem gasztro csoport!

A Főzz Velem Gasztro csoportban minden hónapban friss recepteket találsz az aktuális szezonális szuperélelmiszerekből!

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft