Mikor a vendégszeretet hívogat

Mikor a vendégszeretet hívogat

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

A vendégszeretet egy nagyon fontos tényező a vendéglátásban, néha ezt még a legjobb helyeken is elfelejtik. Szerencsére mi megtapasztaltuk milyen az, mikor a fantasztikus ételek mellett még kedvesek is a vendéglátóink.

Férjemmel és barátainkkal nagyon szeretünk közösen biciklizni, kirándulni és közben megajándékozni magunkat egy kis gasztrokalanddal. Legutóbb is ezt a forgatókönyvet követtük, mikor a nyári biciklitúránk során ráakadtunk a Bencze birtokra.

A birtokhoz egy szűk és meredek utca vezet, melynek kezdetén egy tábla jelzi, hogy igen, jó helyen járunk! Nem kis energiánkba került, mire mindenki feltolta a biciklijét vagy a bevállalósak feltekertek a hegytetőre. Természetesen a tűző napsütés, a forróság és a már megtett kilométerek hármas kombinációja kihozta belőlük a „legrosszabbat”: FRÖCCS NÉLKÜL SEHOVA!

Mire végre felértünk, akkor láttuk a feliratot: ZÁRVA

Nem akartunk hinni a szemünknek! Gondolhatjátok… Szebbnél szebb szavak váltották egymást a fejünkben. A birtokon éppen nagy munkálatok folytak, készültek az aznapi borvacsorára. Vissza akartunk fordulni, újabb kilométerek árán egy másik helyet keresni. Vendéglátóink viszont nem így gondolták! Mit sem törődve a nagy munkálatokkal és a zárva felirattal, vendégül láttak bennünket. Nem is akárhogyan!

A bortól kezdve a sonkán át a Tiramisuval bezárólag elláttak minket minden finomsággal. Magamban gondoltam is, mi lett volna, ha nyitva vannak? Szerencsére nem kellett sokáig várnunk, hogy megtudjuk, azonnal feliratkoztunk a következő borvacsorára: „A termőhely hangjai kóstolósorozat”-ra.

Ezt a menüsort kóstoltuk az alábbi borokkal párosítva:

Pecsenyebogyó, szarvasgomba – Pinot Noir „O” Brut Nature 2014 pezsgő Pácolt fogas, daikon retek, citrus – Riesling 2018 amfora minta Duroc kolbász – Blauburger 2018 tartályminta Szent Jakab sajtja, apróburgonya, mustár – Riesling 2017 Zellerek ősze – Chenin Blanc 2017 amfora minta, majd Cabernet Sauvignon Rosé 2014 Bárány, vadouvan, alma, kesudió – Pinot Noir 2018 minta Nagymama répatortája – Rajnai rizling „Venus” 2015

Véleményem:

A pecsenyebogyó, szőlő még éretlen formában, szarvasgombaolajba mártva. Kezdetben olyan íze van, mintha kapribogyót ennénk, roppanós és a vége savanyú melyen a szarvasgombaolaj segít meglehetősen intenzív ízvilágával. Pinot Noir „O” Brut Nature 2014 pezsgőt kínáltak hozzá, az eredmény kiváló!

A fogas tálalása véleményem szerintem nem volt a legjobb választás. Egy óriási Petri-csészére asszociáltam miközben elfogyasztottam, az egyébként remek előételt. Legkülönlegesebb része a paradicsomzselé volt kaporral a belsejében.

A bárányt zseniálisan készítették el médiumra sütve, pontosan úgy, ahogy kell. Nem volt túl véres és nem is a cipőtalp jutott eszembe róla. Számomra különlegességnek számított a bárány mellé tálalt almakrém. Egyszerűen lepirították és leturmixolták minden fűszer használata nélkül. Higgyetek nekem, mennyei íze volt! A főfogás élményét tovább emelte a különleges leveles tészta.

A nagymama répatortájával egy problémám volt: nagyon keskeny szeletre sikerült. Tálalásnál a szemnek is furcsa, hogy a szelet vastagsága megegyezik a ráhelyezett sárgarépával. Az elnevezésnek pedig nem igazán felel meg, hiszen a nagymama biztosan piteszeletnyi répatortát kínált volna. Természetesen egyértelmű az is, ha nagyobb lett volna, akkor is kevesellném, hiszen annyira finom volt, hogy repetázni tudtam volna belőle.

Ezen az estén az ételsor egyértelműen összetettebb volt, mint a borpárosítás. Az évek során kifinomultabbá válhat, jelenleg inkább a különleges kategóriába sorolnám. A birtok borásza többször is hangsúlyozta, hogy még kísérleteznek. Az esten kínált borok frissek voltak, még vibráló formájában kóstolhattuk őket, így nem meglepő, ha évek kellenek, hogy érett bort kapjunk majd belőlük.

Összességében nagyon elégedettek voltunk! Lehet bármennyire finom, jól tálalt étel és precíz a kiszolgálás, ha a vendégszeretet hiányzik mellőle. A Bencze birtokon hiánytalanul megkaptuk ugyanazt a figyelmet és lelkesedést, amit első alkalommal tapasztaltunk. A fogások maradéktalanul elfogytak, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben is ellátogatunk hozzájuk!

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft