Ahány ház, annyi szokás! Igaz ez a jó magyar közmondás a kávéfogyasztásra is.
Vannak, akik létezni sem tudnak a reggeli kávéjuk nélkül, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét és azok is, akik csupán egyszer-egyszer kóstolják meg a fekete főzetet. A kávéfogyasztási szokások viszont változhatnak, mint ahogyan ez nálam is megtörtént.
Hosszú évekig egyáltalán nem kávéztam, csupán az utóbbi néhány évben kezdtem el napi két csészével kávét fogyasztani. Nem azért, hogy ébren tartson, hanem kifejezetten az íze miatt.
Tudatosan elkezdtem keresni a minőségi kávéfajtákat, ugyanis a kávézás reggelinél és ebéd után egy családi rituálévá nőtte ki magát. Éppen ezért fontossá vált számomra, hogy ha már egyszer kávét iszom, akkor valóban magas élvezeti értéke legyen.
Néhány hónappal ezelőtt volt szerencsém megkóstolni Luis Balladarez nicaraguai kávétermelő közepes pörkölésű Pacamara kávéját a Daisuke misszión keresztül. Ekkor jöttem rá, hogy a jó kávé fogalma egészen mást jelen, mint amit addig gondoltam.
Egyetlen csésze kávéban ott voltak a trópusi gyümölcsök, a citrusos aromák és még a hazai őszibarack íze is. Rendkívül hosszan tartó ízt hagyott a szájban és pontosan ugyanezt hozta illatban is, már a csomagolást is nagyszerű volt felbontani.
MI AZ A DAISUKE MISSION?
Daisuke Tanaka a japán kávémester küldetése, hogy megtalálja azokat a kávéfarmereket, akiknek szintén fontos a minőség és közösen megalkossák a legjobb kávékat a világon, ezen felül anyagi és erkölcsi értelemben is támogatja a kávétermelő családokat.
A kávé minősége mellett nagyon fontos a kávé mögött rejlő érték!
A gondosan válogatott kávészemek biztosítják a magas minőséget, megadva ezzel a fogyasztónak a valódi kávéélményt, viszont ez rengeteg fáradozással és áldozattal jár a kávétermelők részéről. A világon megtermelt kávé 95%-át a kereskedelmi kávé teszi ki, viszont a kávé ellenértéke a New York-i árutőzsdén a termelők előállítási költségét sem fedezi.
Daisuke által kiépített fair trade rendszer viszont lehetővé teszi, hogy a kávétermelők képesek legyenek fenntartani családjukat és még fejleszteni is tudják közösségüket, az infrastruktúrát, ezáltal a kávé minőségét is.
A specialty kávé útját a cserjéktől a fogyasztóig egy dokumentumfilmen keresztül meg is nézheted, amit egyébként Vass Gergely és a díjnyertes Virágvölgy operatőre fényképezte.
Ahogyan a kávéfogyasztási szokásaink idővel megváltoznak, tudatosan változtathatunk beszerzési forrásainkon is, a kereskedelmi kávék helyett előnyben részesíthetjük a specialty kávékat, hiszen ma már Európában is elérhetőek. A misszióhoz csatlakozók minden csésze kávé elfogyasztásával a kávétermelő családok megélhetését támogatják.
Próbáld ki Te is a világ legjobb kávéit!
Novemberben már megkóstolhatod Budapesten a napokban nyíló Daisuke Café&Beans specialty kávézóban vagy rendelhetsz online.