Időigény
1 óra kelesztés nélkül
Adag
10-12 szelet
Nehézség
Könnyű
A húsvéti asztal elengedhetetlen eleme a puha, omlós fonott kalács. A családom egyik kedvence, így minden évben készítek belőle. Kiadós adag, így még a vendégeknek is jut belőle. Idén próbáld ki Te is!
Hozzávalók:
- 5,5 pohár liszt
- 1/2 pohár porcukor
- 1 kiskanál só
- 1 pohár langyos tej és víz keverék
- 1 evőkanál instant élesztő
- 3 tojás
- 125 gramm olvasztott vaj
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
Kalács tetejére:
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
Mérd ki egy nagy tálba a lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliarúd kikapart belsejét majd keverd jól össze. A tejes vizes keveréket melegítsd meg, olvaszd fel benne az élesztőt és öntsd hozzá az imént összekevert száraz összetevőkhöz. Keverd még bele a tojásokat és a felolvasztott vajat is és gyúrd legalább 10 percen keresztül a tésztát, amennyiben még 10 perc után is a kezedhez tapad akkor tegyél rá még némi lisztet. Gyúrj belőle egy nagy gombócot, hagyd a tálban, egy nedves konyharuhával takard le és hagyd megkelni. A tészta akkor lesz jó, ha a kétszeresére dagad.
Kelesztést követően gyúrd át ismételten a tésztát és oszd el három egyenlő részre, sodorj belőlük egyenlő hosszúságú rudakat és fond össze őket. Tapaszd össze és és hajtsd a kalács alá a végeket, hogy a sütőben kelés során ne jöjjön szét, valamint így kap szép formát a kalácsod. Végül kend meg a tetejét tojássárgájával és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd aranybarnára.
Legyél Te a hónap vendégbloggere!
Mit kell hozzá tenned?
- Csatlakozz, a Főzz Velem Gasztro csoporthoz!
- Nézd meg az aktuális havi receptverseny kiírást!
- Adj az alkotásodnak egy jó címet, készíts hozzá leírást és egy fotót!
- Süss, főzz és oszd meg a csoportban!