Omlós húsvéti fonott kalács

Omlós húsvéti fonott kalács

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Omlós húsvéti kalács
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Időigény

1 óra kelesztés nélkül

Adag

10-12 szelet

Nehézség

Könnyű

A húsvéti asztal elengedhetetlen eleme a puha, omlós fonott kalács. A családom egyik kedvence, így minden évben készítek belőle. Kiadós adag, így még a vendégeknek is jut belőle. Idén próbáld ki Te is! 

Hozzávalók:

  • 5,5 pohár liszt
  • 1/2 pohár porcukor
  • 1 kiskanál só
  • 1 pohár langyos tej és víz keverék
  • 1 evőkanál instant élesztő
  • 3 tojás
  • 125 gramm olvasztott vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje

Kalács tetejére:

  • 1 tojássárgája 

Elkészítés:

Mérd ki egy nagy tálba a lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliarúd kikapart belsejét majd keverd jól össze. A tejes vizes keveréket melegítsd meg, olvaszd fel benne az élesztőt és öntsd hozzá az imént összekevert száraz összetevőkhöz. Keverd még bele a tojásokat és a felolvasztott vajat is és gyúrd legalább 10 percen keresztül a tésztát, amennyiben még 10 perc után is a kezedhez tapad akkor tegyél rá még némi lisztet. Gyúrj belőle egy nagy gombócot, hagyd a tálban, egy nedves konyharuhával takard le és hagyd megkelni. A tészta akkor lesz jó, ha a kétszeresére dagad.

Kelesztést követően gyúrd át ismételten a tésztát és oszd el három egyenlő részre, sodorj belőlük egyenlő hosszúságú rudakat és fond össze őket. Tapaszd össze és és hajtsd a kalács alá a végeket, hogy a sütőben kelés során ne jöjjön szét, valamint így kap szép formát a kalácsod. Végül kend meg a tetejét tojássárgájával és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd aranybarnára.

Legyél Te a hónap vendégbloggere!

Mit kell hozzá tenned?

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft