Orosz burgonyasaláta, ahogy a spanyolok eszik

Orosz burgonyasaláta, ahogy a spanyolok eszik

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
orosz burgonyasalata
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Az orosz burgonyasaláta spanyol nevén Ensaladilla Rusa az egyik leggyakoribb étel Spanyolországban a tapas bárokban, orosz gyökerei ellenére. Személy szerint nagy rajongója lettem Andalúz körutunk során ennek a salátának, főként a Sevillai változatnak, ahol a tonhal mellett gyakran tettek bele garnélarákot is.

A recept egyik jó tulajdonsága, hogy ha valamit nem szeretnél megtartani az alapreceptből, akkor nyugodtan kihagyhatod belőle, mert nélküle is nagyon finom lesz. (pl.: bab, borsó – én is kihagytam)

Próbáld ki ezt a felejthetetlen előételt, vagy ha úgy tetszik ezt a tökéletes köretet bármilyen hús mellé!

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • ½ kg sárgarépa
  • ½ kg zöldbab
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • ¼ kg borsó
  • kiváló minőségű tonhal vagy 1 csésze főtt garnélarák
  • bors

Elkészítés:

Mosd meg a burgonyákat, hideg vízben egy csipetnyi sóval fedd  le és főzd addig, ameddig megpuhul. Miután a burgonya teljesen kihűlt, pucold le róla a héját és kockázd fel.

A sárgarépát hámozd meg, tedd hideg vízbe és főzd meg és kockázd fel.

FONTOS: Addig főzd a répát, hogy még egy kicsit roppanós maradjon. Nem szabad szétfőzni.

INFO: Ha teszel bele zöldbabot és borsót is, akkor ezeket a hozzávalókat is főzd meg és hűtsd le.

Extrázás esetén én a garnélarákot választom, mert nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ha nyers a garnélarák, akkor tedd forró vízbe, hagyd benne 1-2 percig ameddig a víz újra felforr, majd hűtsd le hideg vízzel egy jéggel teli tálban (jégfürdő). Fagyasztott rák esetén pedig kövesd a csomagoláson szereplő utasításokat.

Egy jó orosz burgonyasaláta elkészítésének kulcsa a házi majonéz. Nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre gondolod, így ha van időd érdemes kipróbálnod a házi verziót. Segítek, leírom hogyan csináld! 🙂

Majonéz hozzávalói:

  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 fél citrom leve
  • 300 ml olívaolaj
  • bors

Majonéz elkészítése:

Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől és tedd bele egy turmixgépbe. Add hozzá a mustárt, a citromlevet, a sót, a borsot és keverd a géppel egyneművé. Folyamatosan adagold hozzá az olajat addig, ameddig a majonéz eléri a kellő állagot.

Végül keverd össze az összes összetevőt, hagyd a hűtőben 1 órát és már tálalhatod is! 🙂

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft