Az orosz burgonyasaláta spanyol nevén Ensaladilla Rusa az egyik leggyakoribb étel Spanyolországban a tapas bárokban, orosz gyökerei ellenére. Személy szerint nagy rajongója lettem Andalúz körutunk során ennek a salátának, főként a Sevillai változatnak, ahol a tonhal mellett gyakran tettek bele garnélarákot is.
A recept egyik jó tulajdonsága, hogy ha valamit nem szeretnél megtartani az alapreceptből, akkor nyugodtan kihagyhatod belőle, mert nélküle is nagyon finom lesz. (pl.: bab, borsó – én is kihagytam)
Próbáld ki ezt a felejthetetlen előételt, vagy ha úgy tetszik ezt a tökéletes köretet bármilyen hús mellé!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- ½ kg sárgarépa
- ½ kg zöldbab
- 1 evőkanál kapribogyó
- ¼ kg borsó
- kiváló minőségű tonhal vagy 1 csésze főtt garnélarák
- só
- bors
Elkészítés:
Mosd meg a burgonyákat, hideg vízben egy csipetnyi sóval fedd le és főzd addig, ameddig megpuhul. Miután a burgonya teljesen kihűlt, pucold le róla a héját és kockázd fel.
A sárgarépát hámozd meg, tedd hideg vízbe és főzd meg és kockázd fel.
FONTOS: Addig főzd a répát, hogy még egy kicsit roppanós maradjon. Nem szabad szétfőzni.
INFO: Ha teszel bele zöldbabot és borsót is, akkor ezeket a hozzávalókat is főzd meg és hűtsd le.
Extrázás esetén én a garnélarákot választom, mert nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ha nyers a garnélarák, akkor tedd forró vízbe, hagyd benne 1-2 percig ameddig a víz újra felforr, majd hűtsd le hideg vízzel egy jéggel teli tálban (jégfürdő). Fagyasztott rák esetén pedig kövesd a csomagoláson szereplő utasításokat.
Egy jó orosz burgonyasaláta elkészítésének kulcsa a házi majonéz. Nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre gondolod, így ha van időd érdemes kipróbálnod a házi verziót. Segítek, leírom hogyan csináld! 🙂
Majonéz hozzávalói:
- 3 tojássárgája
- 1 teáskanál mustár
- 1 fél citrom leve
- 300 ml olívaolaj
- só
- bors
Majonéz elkészítése:
Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől és tedd bele egy turmixgépbe. Add hozzá a mustárt, a citromlevet, a sót, a borsot és keverd a géppel egyneművé. Folyamatosan adagold hozzá az olajat addig, ameddig a majonéz eléri a kellő állagot.
Végül keverd össze az összes összetevőt, hagyd a hűtőben 1 órát és már tálalhatod is! 🙂