Számos alkalommal volt már szerencsém Paella-t kóstolni, így nagyon örültem neki, amikor Madeirán a Portugál esten felfedeztem a svédasztalon. Nagyon sok variációja létezik ennek a főételnek, én magyaros oldalról közelítettem meg, még kolbászt is tettem bele 🙂
Fogadjátok szeretettel!
Hozzávalók:
Fűszerkeverék- 1 csésze apróra vágott friss petrezselyem
- ¼ csésze friss citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 nagy fokhagyma gerezd
- 1 teáskanál curry
- 500 ml alaplé
- 8 db hámozatlan garnélarák
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 db csontozott csirkecomb
- 10 vékony szelet kolbász vagy 8 kagyló
- 4 szelet sonka
- 2 csésze apróra vágott hagyma
- 1 csésze felvágott kaliforniai paprika
- 2 csésze rizs
- 1 csésze fagyasztott zöldborsó
- 1 nagy konzerv darabolt paradicsom
- 1 teáskanál édes paprika
- 3 nagy fokhagyma gerezd
- friss citromlé
- só, bors
Elkészítés:
A fűszerkeveréket összedolgozzuk.
TIPP: A fokhagymát én lereszeltem az apró lyukú sajtreszelőn, így jól össze tudnak érni az ízek, ameddig a többi hozzávalót elkészítjük.
Két nagyobb serpenyőre van szükségünk, az egyikben elkeverjük a vizet, a curryt és az alaplevet. Alacsony lángon felmelegítjük, tartsuk melegen, de ne forraljuk fel! A hámozatlan garnélákat tegyük bele, húzzuk le a lángról és tegyük félre.
A másik serpenyőt jól válasszuk meg, mert ebbe kell beleférnie az összes hozzávalónak úgy, hogy a rizsünk majd duplájára dagad! Ebben a serpenyőben pirítunk le minden hozzávalót külön-külön, hogy a végén minden íz benne maradjon. Kezdjük először a garnélával, mindkét oldalát lepirítjuk. majd kivesszük a serpenyőből, folytatjuk a csirkével, majd kivesszük, így járunk el a kolbásszal és a sonkával is.
Ugyanebben a serpenyőben lepirítjuk a hagymát és a paprikát, körülbelül 15 perc múlva hozzáöntjük a paradicsomot, a fokhagymát és az 1 teáskanál édes paprikát. 5 percig főzzük, aztán a rizst is hozzárakjuk, elkeverjük majd a főszerkeveréket, a kolbászt, a sonkát, a csirkét és a borsót. Felforraljuk folyamatos kevergetés mellett. Fészkeljük bele a rizsbe a kagylót és a garnélát is, facsarjuk ki egy fél citrom levét és öntsük rá a tetejére. Fedjük le a tetejét és zárjuk el alatta a lángot! Hagyjuk állni 10 percet ameddig a rizs megpuhul, aztán már tálalhatjuk is néhány citromkarikával kísérve! 🙂