Gesztenyés palacsinta Korzikáról
Egyik Korzikán kóstolt édesség, ami egyszerűen elkészíthető és nagyon egészséges. A szigeten a szelídgesztenye már-már jelképnek számít: az éghajlati viszonyok miatt könnyen terem, ezért a legkülönbözőbb formában találkozhatunk feldolgozott formájával. A palacsintatésztát gesztenyelisztből készítettem a töltelék pedig stílusosan gesztenyetöltelék lett.
Hozzávalók:
Tésztához:- 3 evőkanál gesztenyeliszt
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál kókuszolaj
- gesztenyepüré
- ¼ vaníliarúd magja
- ízlésünknek megfelelő mennyiségű rum vagy rumaroma
- tejszín
- porcukor
- áfonya
- olvasztott étcsokoládé
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el, hogy a palacsinta megsütése után azonnal meg tudjuk kóstolni remekművűnket. Egy nagyobb tálban villával szétnyomkodjuk a cukrozatlan gesztenyepürét, hozzáadjuk a vaníliarúd magjait, a porcukrot, egy kevéske rumot és annyi tejszínt, hogy krémes állagot kapjunk.
INFO: Csak akkor adunk hozzá porcukrot, ha a gesztenyepürénk cukrozatlan. Lehet venni előre édesített változatot, ahhoz már ne tegyetek plusz édesítőszert.
A töltelék után jöhet a tészta. A gesztenyelisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk, hogy ne legyen csomós a tésztánk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a cukrot, a vizet és a kókuszolajat. Jól összedolgozzuk robotgéppel vagy kézi habverővel, majd szép vékony palacsintákat sütünk belőle.
Végül megtöltjük az elkészült gesztenyepürével, díszíthetjük áfonyával és étcsokoládéval!
TIPP: Palacsintáinkat megkenhetjük először házi áfonyalekvárral és csak utána töltsük meg a gesztenyepürével, így fokozhatjuk az élvezeteket!