Az elmúlt néhány évben húsvétkor is elutaztunk, kihasználva a 4 napos ünnepet egy rövid kiruccanáshoz. Idén viszont úgy döntöttünk, hogy itthon maradunk, én pedig ezért is döntöttem úgy, hogy tüsténkedek egy kicsit a konyhában, így készült el ez a húsvéti mascarpone krémes répatorta ?
Hozzávalók:
Tésztához:- 200 g liszt
- 230 g cukor
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál reszelt szerecsendió
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál sütőpor
- 60 g mazsola
- 80 g dió
- 3 tojás
- 120 g napraforgóolaj
- 1 vaníliarúd
- 400 g répa
- 200 g habtejszín
- 200 g mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Hideg vízbe áztatom a mazsolát körülbelül 10 percig, ez idő alatt összekeverem a lisztet, a cukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát, a vaníliarúd kikapart magját és a sütőport. A diót felaprítom, a mazsolából kinyomkodom a vizet és hozzáadom az eddig összekevert alapanyagokhoz.
A tálba még beleöntöm az enyhén felvert tojásokat és a napraforgóolajat, jól összedolgozom a hozzávalókat, végül hozzákeverem a reszelt répát is.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelek sütőpapírral és 170 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jól átsült-e, majd hagyom kihűlni és 3 egyenlő részre vágom.
Egy keverőtálban a tejszínből és a mascarpone sajtból kemény habot készítek a porcukor folyamatos hozzáadagolásával botmixer segítségével. A krémet a három lapra egyenlő részben szétosztom és már lehet is szeletelni! 🙂
Tipp: Egy nappal korábban érdemes elkészítened a répatorta tésztáját, mert az ízek összeérnek + a tészta felszeletelésével is könnyebb dolgod lesz.