6+1 fűszer Spanyolországból

6+1 fűszer Spanyolországból

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

6+1 fűszer, ami garantáltan nem hiányozhat a konyhádból, ha mediterrán ételt készítenél!

Jó hír, hogy hazánkban sem ismeretlenek ezek a fűszerek, hiszen ahogy a spanyol, úgy a magyar ételek elengedhetetlen fűszernövényei is. Természetesen a listát még számos más fűszerrel is kiegészíthetném, mint például a kömény, a tárkony, a kapor, a zsálya, az ánizs, a kakukkfű, a menta, vagy a fahéj…stb. de végtelen hosszú a lista! Én most erre a 7 alapvető fűszerre összpontosítok. Gyakran használom őket és kifejezetten szeretem, hogy minél több friss fűszert teszek egy ételbe, annál kevesebb sót kell felhasználnom.

SÁFRÁNY

Egy nagyon jellegzetes fűszerrel kezdem meg fűszerkalandunkat, a gyönyörű színű sáfránnyal, más néven „vörös arannyal”. Nem véletlenül nevezik így, ugyanis a világ egyik legdrágább fűszere termesztésének és betakarításának körülményei miatt.

A sáfrányt a Krókusz virág stigmáiból nyerik, de ahhoz hogy 1 kg sáfrányt kapjunk 1000 virág stigmáit (narancssárga bibe) kell egyesével kiszedni. A betakarítást októbertől novemberig, kizárólag hajnalban lehet végezni a legjobb minőség biztosítása érdekében. Tehát a termesztés és a betakarítás folyamata is nagyon nehéz, éppen ezért a sáfrányt a gasztronómiában világszerte nagyra értékelik. Spanyolországban több mint ezer éve termesztik, főként Kasztília – La Mancha régióban.

Ételkészítés során érdemes megpörkölnöd, így tudod fokozni az ízét! Legjellemzőbb spanyol étel, ahol sáfrányt használhatsz: Paella.

Sáfrány

CAYENNE-BORS

Számos étel fontos összetevője Spanyolországban, nem csak a nélkülözhetetlen íze miatt, hanem a szervezetünkben végbemenő jótékony hatása miatt is, hiszen sok vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Ha ismered a „Gambas pil-pil” azaz rákok fokhagymás chilis olajban receptjét, akkor már tudod, hogy cayenne-borsnak lennie kell a konyhádban. 🙂 Azért ezt a példát hoztam fel, mert ez egy olyan jellegzetes fűszerkombináció –fokhagyma, chili, olaj–, hogy vannak szakácsok, akik ezt „életfilozófiának” tartják.

„Ez a fűszerkombináció támogatja és megerősíti ételünk fő összetevőinek ízét. Nem csak finomabb lesz a fogás, de azonnal felfedezhetőek lesznek ételünkben a mediterrán ételekre jellemző ízjegyek.”

Cayanne bors

BABÉR

Számos magyar ételünket el sem tudjuk képzelni babérlevél nélkül, hiszen egyértelműen érezhető az enyhén fűszeres és keserű ízű levelek hiánya. Spanyolországban sincs ez másként. Levesekhez, pörköltekhez, húshoz, halhoz és még rizshez is tesznek egész babérlevelet, majd kiszedik az ételből, csakúgy, mint itthon.

Ahogy általában a fűszernövényeket, úgy a babért is felhasználják gyógyászati célokra, méghozzá a bogyóiból kinyert olajat.

Babér

FOKHAGYMA

A fokhagyma az a fűszer, amit minden ételbe beleteszek, hiszen „lélekkel” rendelkezik. Csak ez az egy összetevő az unalmasból az izgalmasba tudja varázsolni ételünket.

A spanyol konyhában is bátran használják, mint például a nyers paradicsomsalátában, megsütve ropogósan olajjal, simán citrommal és sóval salátaöntetként, vagy a kenyér tetejére. Sok hideg nyári levesük lényeges összetevője, mint a „gazpacho”, az „ajoblanco” vagy az „aioli”.

A fokhagyma esetében fontos tudnod, hogy az elkészítési mód nagyban befolyásolja az aroma intenzitását. Leghatásosabban akkor szabadítod fel az összes illóolajat, ha nem vágod és nem szeleteled, csak összetöröd a fokhagymát.

Fokhagyma

ROZMARING

A sütőben készült ételek elhagyhatatlan fűszernövénye! Rendkívül jól áll a húsételeknek és a köreteknek is. Spanyolországban a bárány, a nyúl és a kecske mellől biztosan nem hiányozhat, de a burgonya és a Paella tetejére is szórhatsz belőle.

Érdemes a rozmaring nevét is megvizsgálni – rocío del mar – azaz tengeri harmat. Finom íze mellett, illata is jól hasznosítható: Dobj egy szálat a tiszta ruhák közé vagy a pihentető fürdődbe!

Rozmaring

OREGÁNÓ

A spanyolok hasonlóan használják, mint a fokhagymát, sőt esetenként kiegészítő fűszerei egymásnak. Szintén nagyon jól feldobja az egyszerű ételeket, mint például a paradicsomsalátát. Ezen felül a hal és hús marinálására is használják, valamint az olívaolaj ízesítésére. Malaga keleti részére jellemző, hogy a jó minőségű szűz olívaolajat tányérra öntik, megszórják egy kis szárított oregánóval és ebbe mártogatják a kenyeret.

Az oregánó mindegyik ételnek egyedülálló ízt ad, éppen ezért Görögországban például „hegyi örömnek” nevezik.

oregano

PETREZSELYEM

Végül, de nem utolsósorban jöjjön a petrezselyem. Klasszikus a gyógynövények között, melyet világszerte használnak, azonban formájuk és ízük származási országtól függően változhat. Spanyolországban a petrezselyem levelei nagyok és simák, az íze sem annyira erőteljes, ezzel ellentétben, a legtöbb országban a petrezselyem göndör, kicsi levelű és nagyon erőteljes ízű.

Citrommal, jó minőségű szűz olívaolajjal és fokhagymával kiváló grillezett halakra és sült zöldségekre. Ne csak a leveleit használd fel, mert a legtöbb íz a száraiban van!

petrezselyem

Nem szeretnél lemaradni a folytatásról?

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj a következő bejegyzésről!

Ezeket olvastad már?

Nézz körül a webshopban

Nature utazónapló

Nature utazónapló

9.990 Ft

Ocean útazónapló

Ocean utazónapló

9.990 Ft

Sun utazónapló

9.990 Ft