Dubai utazásunk alkalmával részt vettünk egy Jeep szafari túrán, melynek kiegészítő eleme volt az arab stílusú büfévacsora. A sivatag közepén beduin sátrakban szolgálták fel az ételeket, köztük a TABULE-t és a HUMUSZT is.
Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető ételek, habár a húsimádóknak muszáj még sütni mellé valamilyen husit, így én köretként tálalom. 😉
Arab Petrezselyemsaláta – TABULE
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 5 evőkanál kuszkusz
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- 1 db citrom
Elkészítés:
A kuszkuszt dupla mennyiségű forrásban lévő zöldségalaplébe vagy vízbe tesszük, lefedjük az edény tetejével és 15 percre félrerakjuk, hogy megpuhuljon. Ez idő alatt a paradicsomot, a vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk és összekeverjük egy nagyobb tálban. Amikor a kuszkusz kihűlt, hozzáadjuk az imént összekevert hozzávalókhoz. Tálalás előtt pedig citromlével, sóval és olajjal ízesítjük.
HUMUSZ
Hozzávalók:
- 50 dkg konzerv csicseriborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
- só
- bors
- 2 evőkanál olívaolaj (+ a tálaláshoz)
Elkészítés:
A csicseriborsót a levével együtt felforraljuk, majd leszűrjük, a levét félretesszük. Közben a citrom levét kifacsarjuk és a fokhagymát apróra vágjuk.
Robotgéppel pürésítjük a csicseriborsót, a fokhagymát, a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal, végül a félretett csicseriborsó levéből is keverjünk hozzá, hogy egy kissé folyósabb állagot kapjunk.
INFO: A citromlevet óvatosan adagoljuk, nehogy túl savanykás íze legyen. Általában 3 kiskanálnyit teszek először bele, majd megkóstolom. Ha szükséges, adok még hozzá.
Pihentessük a hűtőben 2 órát, tálaljuk friss kenyérrel vagy pitával! 🙂